Категории

Месечен бюлетин

Как да димираме LED осветление – начини и примери

2016-06-04 14:17:42 0 от: Vesi Прочетено: 14316
Как да димираме LED осветление – начини и примери

LED осветлението е енергоспестяващо и има много ползи, които предлага над традиционното осветление (крушки с нажежаема жичка, енергоспестяващи крушки), затова то придобива все по-популярен избор от всякога. Повече за ползите от него четете в статията ни: Всичко, което е нужно да знаем за LED осветлението.  Но един въпрос, много от хората задават, когато си поставят LED осветление: „как да настроя LED светлината и какво ми е нужно, за да я димирам“. Ако този въпрос вълнува и Вас, в тази статия за димиране на LED светлините, ще получите вашия отговор. В нея ще обясня подробно някои от най-ефективните методи за димиране на LED осветлението, които се използват.

 

Какви методи се използват за димиране на LED осветлението. Кои LED димери да избера?

 

Има няколко метода, които можете да използвате за димиране на LED осветлението. Може да димирате по PWM, TRIAC, DMX, DALI, 0-10V, 1-10V, с резистор. Всеки от тях има своите предимства и няма най-добър за контрол на димирането на LED осветлението. Най-правилния и точен избор зависи от проекта, в които е заложено димиране на LED осветлението. Най-добрия и рентабилен метод за димиране на Вашия проект зависи от два основни фактора:

1. Колко е голям проекта?

Ако имате проект, които е малък и се използва само един трансформатор, не е нужен димер, които управлява няколко зони (като DALI, 0-10V, DMX). Вметсо това ще бъде най-добре с димируем трансформатор (TRIAC димиране) или с димиране по PWM.

При по-големи проекти (димиране на десетки метри LED ленти, с няколко захранващи блока, например), ще са необходими LED димери с по-големи възможности – като DALI, 0-10V или DMX 512 система.

 

2. Какъв димер на външен вид предпочиташ?

 

Предпочитания тип на LED димер е основен фактор при избора как да управлявате димирането на Вашите LED светлини. Може да предпочитате безжичен сензорен димер, може да предпочитате с дистанционно управление, може да предпочитате да е на стената, да е ръчен, както и да управлява една или няколко зони.

 

Така, че в резюме:

За малки проекти изберете: димер по PWM, TRIAC димирае.

За големи проекти изберете: 0-10V, DMX, DALI.

 

Всички ли LED осветители могат да се димират?

 

Отговора е НЕ! При закупуване на LED осветление и при необходимост от неговото димиране, се консултирайте и проверете дали то се димира. Защото LED осветление, което не се димира, лесно може да се повреди при свърването му към управление.

 

 

Какво е TRIAC димиране?

 

TRIAC димирането се за използва за контрол на високото напрежение (т.е. на входа на захранващия блок / драйвер). Тези димeри работят чрез промяна на напрежението на AC входа на захранването с помощта на TRIAC димер. Тази промяна на мощността на входа на AC ще доведе до промяна на напрежението на изхода на DC и ще контролира интензивността на светодиодите. Това е един лесен начин за димиране на LED светлините.

За да инсталирате TRIAC трансформатор, всичко, което трябва да направите, е да свържете димера на изхода на захранващия блок и да включите системата в 220V. С тази много проста настройка, ще можете плавно да димирате системата. При този тип димери можете да избирате между – ротационен (с врътка), с тъчпад, кабелен или с дистанционно. Можете дори да свържете няколко захранващи блока с единична мрежа към ключа за димиране.

 


Какво е широчинно-импулсна модулация на димиране (PWM)?

 

Широчинно-импулсната модулация (PWM) на димиране регулира изходния ток на базата на работен цикъл. Като се увеличава работния цикъл, тока се увеличава и светодиодите са по-ярки. И обратно, ако работния цикъл намалее, тока намалява и светодиода светва по-слабо. Широчинно-импулсната модулация на тези захранвания се основава на 10-волтов сигнал с честота между 100Hz-3KHz. Димера се поставя между захранващия блок и LED източника на светлина. При него се използват RF димери и ръчни димери в линия.


Какво са RF димирите?

 

RF („радиочестотни“) LED димeрите позволяват да се настроят и контролират LED светлините безжично. При тях се използва PWM управление. При димирането контролерът изпраща радио сигнал, към един или повече приенмника. RF димирите се използва най-често в дома, така и за малки проекти – например ресторанти или единични инсталации.

Едно основно предимство на RF контролирането е неговата широка гама от възможности за контролери. Може да се избира от преносими дистанционни LED димери, димери с една зона или димери с много зони, стенни и много други.

Еднозонови RF димери:


Еднозоновите контролери управляват всички свързани LED светлини заедно. Не може да се управляват различни области, независимо една от друга с помощта на еднозоновия димер. Например, роторно-ръкохватните димери на снимката управляват по една зона, тъй като имат само един контрол над всички свързани LED светлини.

Въпреки, че не може да управлява множество зони и настройки, няма практическа граница за размера за размера на LED системата, която може да управлява. Това е така, защото може да са свържат множество RF приемника (толкова, колкото са необходими) на един RF контролер – така всички свързани светлини ще се управляват заедно. Това означава, че може да се свържат безжично области, които не могат да бъдат свързани чрез кабелни връзки, и да се контролират заедно само с един димер.

Това означава, че може да се свържат безжично области, които не могат да бъдат свързани чрез кабелни връзки, и да се контролират заедно чрез само един LED димер.

 

Многозонови RF димери:

 

С многозоновите RF контролери, може да се управляват различни осветителни райони (зони), независимо един от друг. Например, можете да настроите вашата първа зона да управлява светлините над плота във вашата кухня, втората да управлява светлините в основата на вашия барплот – всичко само с помощта на един RF димер.

Както и при димерите с една зона, можете да свържете няколко радиочистотни приемника за всяка зона. Така, че например можете да сдвоите 5 приемника, за да канализират 1 сигнал и така всичките 5 да димират заедно.


Това е чудесно решение за определянето на различни нива на светлината в части от по-големи стаи, в хотели, в ресторанти, клубове, барове и т.н.

 

Какво е ръчно в линия LED димиране?

 

Това са LED димери, които се поставят между захранващия блок и LED светлините. Тези димери са най-добри за използване в малки инсталации – те  не позволяват да се свържат няколко димера заедно.

 

Този вариант на LED управление е добър вариант с ниска цена. Те са надеждни и лесно се свързват. Имат лесно управление.

 


Какво е Резистивно димиране?

 

Резистивното димиране може да се използва за димируеми захранвания като MEANWELL серия HLG. Устойчивостта може да бъде фиксирана или променлива. Ако се изисква фиксирано ниво на димиране е необходим резистор, за ограничаване на светодиода до определена степен. Ако е необходими различно димируемо ниво, потенциометрите е възможно да служат за тази цел. Чрез промяна на стойността на съпротивление на потенциометъра, се променя изходния ток на захранването, както и интензивността на LED източника. Контрол на едно захранване ще изисква 100К ома потенциометър за 100% интензивност до приблизително 10% интензивност 10К ома въз основа на която е разположен.

 

Какво е 1-10V димиране?

1-10V димиране може да се използва за контрол на димируеми захранващи блокове MEANWELL HLG-40-240. Този вид димиране е по-стар стил и се замества от 0-10V димиране. Димирането се извършва чрез промяна на напрежението от 1 до 10 V DC. A 10V сигнал на димиране ще даде възможност за максималното протичане на тока и максимална интензивност на светодиодите. А 1V сигнал на димиране ще позволи 10% протичане на ток от лекетрическата мрежа, които генерира около 10% от максималния интензитет на светодиода.

 

Какво е 0-10V димиране?


0-10V димиране намира все по-голяма популярност при димиране на светодиодите. 0-10V димиране работи чрез промяна на напрежението от 0 до 10V DC. 10V сигнал на димиране ще даде възможност за максимално протичане на ток на светодиода, за неговата максимална интензивност, а 0V сигнал на димиране ще изключи системата. Тези LED димери са много популярен избор за хотели, ресторанти и други подобни инсталации.

За да се инсталира 0-10V димиране, се поставя приемник между захранващия блок и LED осветлението. Към един захранващ блок има възможност да се свържат множество приемници, които са необходими за димиране на системата. Всеки от тези приемници може да се свърже към блока за управление.

Този вид димиране е подходящо за големи проекти, тъй като позволява да се свържат няколко приемника заедно, давайки възможност да се синхронизират големи количества LED светлини.

 

Какво е DALI димиране?

 

DALI протокола за димиране първоначално е бил разработен като наследник на 1-10V димиране на системите. LED контролерите от този тип са най-подходящи за големи инсталации. Например проекти, които се нуждаят от система за контрол, за управление на LED светлините в цялата сграда от един централен панел.

След като се инсталира DALI системата не само ще позволи на потребителите ръчно превключване (включване/изключване, димиране), но също така и да се активират серия от различни програми в зададени часове.

 Димирането със системата DALI често се използва в хотели, офиси, дискотеки, барове, големи магазини, също така и от собственици на жилища, които си създават специлани място за живеене. DALI системата обикновено дава контрол на потребителите на цялата инсталация и позволява да се заменят общите настройки с по-малки LED димери във всяка стая или зона.

При инсталиране на системата DALI, DALI приемника трябва да бъде свързан между  захранващия блок и LED системата. След като това е направено можете да свържат всички DALI приемника заедно с помощта на сигнален кабел, както и връзката им с DALI контролер.

 

Какво е DMX димиране?


Дансинг димиране LED светлини

DMX („цифров мултиплекс“) контрола се осъществява с един много стар протокол, първоначално предазначен да свързва несъвместими димер системи заедно. Това димиране често се използва за осветяване на сцени, театри, концерти, студиа, архитектури, за малки и големи мащаби.

DMX LED контролера може да управлява до 512 канала (пълното наименование на протокола е “DMX 512”). Каналите за всеки DMX LED осветител се определят от DIP превключватели, като се използват 9 двоични ключове. С тези ключове, може да се настроят всеки канал до 512.

Преди 10 години, за домашно потребление не се използваха и не се знаеше за DMX управленията, тъй като те се използваха само за всички големи и скъпи театри и в развлекателната индустирия. В наши дни, тези DMX контролери могат да бъдат с докосване или дори ротационни или пък да се управлявар с помощта на вашия компютър или смартфон. В зависимост от нуждите, управлението на LED осветлението с DMX може да бъде толкова просто или толкова сложно, колкото желаете.

И DMX системите за контол на LED осветлението може лесно да се използват в дома, в ресторанти, клубове, хотели и навсякъде където имаме нужда от управление на светлините.

 

Управление с DMX 512  на LED лента:

Пример:За домашна инсталация, просто може да се избере сензорен димер или RGB контолер. Избирате подходящ захранващ блок, за да свържете DMX приемника и така да управлявате системата (LED лентата). Накрая се свързва приемника към DMX управлението с сигнален кабел.

Едно голямо предимство, предлагано от протокола DMX е способността да се свържат заедно много DMX приемници. Тогава те могат да се управляват чрез един контролер, който дава напълно синхронизиран контрол.

Пример 2:За по-големи проекти, най-вероятно ще са необходими различни контолери – може би ще са компютър-базирани. Това дава много по-голяма функционалност. Може да се настрои всеки един DMX LED приемник, да бъде контролиран индивидуално (това може да е всяка зона в дискотека, или всяка стая в хотел). След като се инсталира системата ще може да се запамети или дори да се програмира да мига.

 Конторлът, даден от системата DMX 512 e почти неограничен – дали искате да димирате различни зони или контролирате стотици диско светлини в клуб или на сцената.


За всички въпроси в областта на LED осветлението и LED управлението оставяме на Ваше разположение. В димирането и управлението на LED светлините няма ограничения. Можем да Ви предложим пълния набор от компоненти за димиране и управление на Вашите LED системи.


Благодарим Ви, че четете статиите в нашия блог в http://led-bulgaria.com/ 


Нека светлината бъде с Вас!

  


     

Подобни

Коментари

Write Comment

LED БЪЛГАРИЯ © 2018 - Powered by MN Vision

Свържете се с нас!

Нашето местоположение

Електронен магазин

+359 890 443303