Категории

Месечен бюлетин

Как да изберем LED токови драйвери и LED захранващи блокове

2016-05-26 15:41:08 0 от: Vesi Прочетено: 3607
Как да изберем LED токови драйвери и LED захранващи блокове

Предстои Ви да закупите LED драйвер или захранващ блок как да го изберете.

Както лаптопа се нуждае от адаптор, луминисцентните тръби от баласт, така и LED осветителите се нуждаят от захранващблок или токов драйвер, за да работят.


При изграждането на LED тела, извършването на ремонт на съществуващи или покупка на LED осветители, ще ви се наложи за правилното захранване на системата да  подадете постоянен ток или постоянно напрежение. Има няколко фактора които трябва да  вземете под внимание при избора на такова захранване. С информацията по-долу ще ви помогнем по-лесно да направите Вашият избор за правилния източник на електроенергия.


LED токови драйвери (захранващи блокове с постоянен ток)

 

Светодиодите (LED) обикновено имат токоограничаващи устройства / резистори , за да се предотврати претоварването им. Захранващите блокове на постоянен ток (драйверите) се използват, за да се ограничи количеството ток, който е предвиден за LED източника, за да има той максимално дълъг живот. Ако, тока не бъде ограничен, LED яркостта може да се колебае и така продължителността на живота ще бъде намалена.  LED токовите драйвери  се използват за светодиодни системи или осветителни тела, които се нуждаят от стабилен изходен ток и работят в диапазона на напражението. Повечето LED продукти имат постоянен ток или резистор, които да го ограничават. При изграждането на LED тела или подмяна на LED токови драйвери, е важно да се провери, че изходния ток и напрежение на токовия драйвер са съвместими с тока и напрежението на светодиода. LED източника на светлина може да има драйвер или резистор в самото осветително тяло, тогава се налага използването на постоянно напрежение на електрозахранването (LED захранващ блок)


 LED захранвания(захранващи блокове с постоянно напрежение)


LED захранващите блокове с постоянно напрежение се използват за захранване на LED системи, които имат резистор или токов ограничител. LED продуктите с ограничение на тока изискват постоянно напрежение, ако те се нуждаят от различно напрежение, от това което се доставя от източника на захранване (дом, автомобил, каравана и т.н.). Например LED лентите са оборудвани с ограничаващи резистори. Ако тази  LED лента
функционира в рамките на постоянен ток (DC) в диапазона 9-14,8 V, тя може да се монтира в автомобил с 12 V DC система, без да се използва LED захранващ блок. За да бъде тази LED лента инсталирана в един дом с 220 V променлив ток (AC), напрежението ще трябва да бъде намалено на 12V и да се преобразува от AC към DC електрозахранването.

 

 

 

Мощност

 

При избора на токовия драйвер или на захранването, трябва да се определи колко вата консумира източника. Ако имаме повече от един LED осветител на еднакво напрежение, трябва да се определи общата мощност. Уверете се, че избраният захранващ блок ще може да захрани цялата мощност. При избора на захранващ блок на постоянно напрежение е препоръчително да добавите 20% над общата мощност на вашата система, за да се гарантира правилното функциониране на захранващия блок. Например, за дължина от 20 метра LED лента с мощност 2,4W за метър и  обща мощност от 48W се препоръчва захранване 58W или по-мощно, за правилното функциониране на системата.

 

Напрежение / ток

 

При изграждането на LED тела или подмяна на токови драйвери както казахме по-горе е важно да се провери, че изходния ток и напрежение на драйвера са съвместими с тока и напрежението на светодиода. Ако Вашият LED осветител изисква постоянно напрежение или постоянен ток, проверете спецификацията на продукта и се уверете, че тя е съвместима със захранващия блок или драйвера. Също така не забравяйте да проверите и работното напрежение на мястото където ще бъде инсталиран драйвера или захранването. Ако имате LED система на 12V DC, която искате да инсталирате в дома си, които е на 220V AC, вие ще се нуждаете от захранване, което на входа е в обхвата на 220V и има изход 12V DC. В този случай 24V захранване или токов драйвер няма да са подходящи, тъй като те не са съвместими с спецификацията на продукта.

 

Димиране на LED захранвания или LED токови драйвери

 

Ако светодиодите са димируеми и искате да промените яркостта им, е нужно да изберете димируем драйвер или захранване. За да разберете дали вашия осветител е димируем вижте в неговата спецификация. В нея може да се съдържа и информация за съвместимите видове димери за контрол на драйверите или захранванията.

LED осветителите могат да се димират по PWM, TRIAC, DMX, DALI, 0-10V, 1-10V, с резистор.


TRIAC димиране1.      
TRIAC димирането се за използва за контрол на високото напражение (т.е. на входа на захранващия блок / драйвер). Тези димeри работят чрез промяна на напражението на AC входа на захранването с помоща на TRIAC димер. Тази промяна на мощността на входа на AC ще доведе до промяна на напрежението на изхода на DC и ще контролира интензивността на светодиодите.


2.       Широчинно-импулсна модулация на димиранеШирочинно-импулсната модулация (PWM) на димиране регулира изходния ток на базата на работен цикъл. Като се увеличава работния цикъл, тока се увеличава и светодиодите са по-ярки. И обратно, ако работния цикъл намалее, тока намалява и светодиода светва по-слабо. Широчинно-импулсната модулация на тези захранвания се основава на 10-волтов сигнал с честота между 100Hz-3KHz. Димера се поставя между захранващия блок и LED източника на светлина.

3.      


Резистивно димиране

 

Резистивното димиране може да се използва за димируеми захранвания като MEANWELL серия HLG. Устойчивостта може да бъде фиксирана или променлива. Ако се изисква фиксирано ниво на димиране е необходим резистор, за ограничаване на светодиода до определена степен. Ако е необходими различно димируемо ниво, потенциометрите е възможно да служат за тази цел. Чрез промяна на стойността на съпротивление на потенциометъра, се променя изходния ток на захранването, както и интензивността на LED източника. Контрол на едно захранване ще изисква 100К ома потенциометър за 100% интензивност до приблизително 10% интензивност 10К ома въз основа на която е разположен.

 

4.       1-10V димиране1-10V димиране може да се използва за контрол на димируеми захранващи блокове MEANWELL HLG-40-240. Този вид димиране е по-стар стил и се замества от 0-10V димиране. Димирането се извършва чрез промяна на напражението от 1 до 10 V DC. A 10V сигнал на димиране ще даде възможност за максималното протичане на тока и максимална интензивност на светодиодите. А 1V сигнал на димиране ще позволи 10% протичане на ток от лекетрическата мрежа, които генерира около 10% от максималния интензитет на светодиода.5.       0-10V димиране

0-10V димиране е най-новия стил и намира все по-голяма популярност при димиране на светодиодите. 0-10V димиране работи чрез промяна на напрежението от 0 до 10V DC. 10V сигнал на димиране ще даде възможност за максимално протичане на ток на светодиода, за неговата максимална интензивност.Повече за димирането и останалите видове прочетете в Как да димираме LED осветление – начини и примери.

 

Температура и устойчивост на атмосферни условия

 

Друг фактор, които трябва да се разгледа при избора на драйвер или захранване е околната среда в която той ще се използва. Захранванията (драйверите) са най-ефективни, ако се използват в среди с температури, които не попадат извън техния диапазон на работна температура. Всеки захранващ блок/ драйвер има и IP зашита. IP защитата показва размера на твърдите частици и налягането на течности на които захранванията / драйверите могат да устоят. Първата цифра се отнася до размера на твърди частици, които могат да проникнат, а втората до влагата, дъжда или пълното потапяне. Като цифрите се увеличават се увеличава и степента на защита. 


За всякакви въпроси и коментари в света на LED осветлението оставаме на Ваше разположение!  Благодарим Ви, че четете статиите в нашия блог в http://led-bulgaria.com/ 


Нека светлината бъде с Вас!

Подобни

Коментари

Write Comment

LED БЪЛГАРИЯ © 2018 - Powered by MN Vision

Свържете се с нас!

Нашето местоположение

Електронен магазин

+359 890 443303